A B12-vitamin fontossága az egészséges életmódhoz

b12-vitamin

Az egészséges táplálkozás alapja a megfelelő vitamin- és ásványianyagbevitel, amelynek része a B12-vitamin is. Fontos szerepet játszik a vérképzésben, az idegrendszer működésében, valamint a DNS-szintézisben. A B12-vitamin hiánya számos egészségügyi problémához vezethet, mint például a vérszegénység, az idegrendszeri rendellenességek, valamint a memória és a koncentráció romlása.

Milyen ételekben található meg?

A legfőbb forrásai az állati eredetű élelmiszerek, mint például a hús, a hal, a tej, a sajt és a tojás. A vegetáriánusok és a vegánok számára fontos, hogy B12-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasszanak, mint például a B12-vitaminban dúsított ételek és italok.

A B12-vitamin hiány jelei és kezelése

A B12-vitamin hiányának jelei lehetnek a fáradtság, a gyengeség, a szédülés, a bizonytalanság, a memória- és koncentrációs problémák, valamint a bőr- és nyelvbetegségek. Ha gyanús, hogy B12-vitamin hiány áll fenn, akkor ajánlott orvoshoz fordulni, aki vérvizsgálatot végezhet, és ha szükséges, B12-vitamin készítményeket ír fel.

A B12-vitamin túladagolása

A B12-vitamin bevitel általában nem okoz problémát, mivel a szervezet csak a szükséges mennyiséget hasznosítja, és a többit kiüríti. A túladagolás igy ritkán fordul elő, mivel a készítmények általában alacsony dózisban elérhetőek. A túladagolás tünetei lehetnek a hasi panaszok, a hányinger, a hányás, a hasmenés, valamint a vérnyomás- és vércukorszint ingadozás. Emiatt fontos, hogy a B12-vitamin készítményeket csak orvosi javaslatra és felügyelet mellett szedjük.

A B12-vitamin fontossága a vegetáriánusok és vegánok számára

A vegetáriánusok és vegánok számára különösen fontos, hogy figyeljenek a bevitelükre, mivel a nem állati eredetű ételekből hiányozhat ez a vitamin. Fontos, hogy B12-vitaminban dúsított ételeket és italokat fogyasszanak, vagy étrend-kiegészítőt szedjenek a hiány pótlására.

B12-vitamin szükséglet

KorcsoportB12-vitamin szükséglet (µg/nap)
0-6 hónap0,4
7-12 hónap0,5
1-3 év0,9
4-8 év1,2
9-13 év1,8
14 év felett2,4
Terhes nők2,6
Szoptató nők2,8

Az adatok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásai alapján.

Összefoglalás

Fontos szerepet játszik az egészséges életmódban, és hiánya számos egészségügyi problémához vezethet. A legfőbb forrásai az állati eredetű élelmiszerek, de vegetáriánusok és vegánok számára is elérhetőek B12-vitaminban dúsított ételek és kiegészítők.

A nagysejtes vérszegénység

A nagysejtes vérszegénység, vagy más néven megaloblastos anaemia, egy olyan állapot, amelyben a vörösvérsejtek növekedése és fejlődése zavart szenved. Ennek eredményeképpen a vörösvérsejtek nagyobbak és kevésbé működőképesek, mint amilyeneknek lenniük kellene. A megaloblastos anaemia leggyakoribb oka a B12-vitamin hiánya.

A B12-vitamin a vörösvérsejtek fejlődéséhez és működéséhez szükséges, ezért ha a szervezetnek nincs elég belőle, a vörösvérsejtek nem fejlődhetnek megfelelően. A belekben termelődik, de csak bizonyos baktériumok által. Emiatt azok az emberek, akiknek a bélrendszere nem működik megfelelően, mint például a Crohn-betegségben szenvedők, vagy akiknek a bélrendszere eltávolítva lett, különösen hajlamosak a hiányára.

A hiányának megállapításához orvos végezhet vérvizsgálatot a szintjének meghatározására. Ha an szintje alacsony, az orvos további vizsgálatokat is elvégezhet, hogy megtudja, mi okozza a hiányt, például vérvizsgálatokat a folsav, homocisztein és a vashiány jelenlétének meghatározására. A vérkép elemzése is segíthet a diagnózisban, amelyben a megaloblastos vérkép jelezheti a hiányát. Ha a hiány oka a bélrendszeri probléma, akkor endoszkópos vizsgálatokat is elvégezhetnek.

Az orvos előírhatja a pótlását tabletta, injekció formályában. A kezelés időtartama és a dózis a hiány mértékétől és a beteg általános egészségi állapotától függ.