A D-vitamin jelentősége szervezetünkben

A D-vitamin a napfény által a szervezetünkben termelt vitamin, mely fontos szerepet játszik szervezetünk egészségének fenntartásában. A vitamin hiánya számos betegséget okozhat, így rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségben juttassunk be a szervezetünkbe.

A D2 vitamin (ergokalciferol) egy formája a D-vitaminnak, de a D2 vitamin gombák, növényi eredetű ételek és élesztő tartalmaz. A D3 vitamin és a D2 vitamin (kolekalciferol) mindkettő a D-vitamin számára hasznosuló formája, de a D3 vitamin a napfény által termelődik a szervezetünkben.

A D2 vitamin és a D3 vitamin ugyanolyan hatásúak a csontok egészséges növekedésére és fejlődésére, de a D3 vitamint általában jobban hasznosítja az emberi szervezet. A D2 vitamin pótlása javasolt vegetáriánusoknak és vegánoknak, mivel ezek az életmódok korlátozzák a D3 vitamin bevitelét.

Hiány tünetei

A D-vitamin hiány tünetei közé tartozhatnak:

  • Gyengeség és fáradtság
  • Izomgyengeség és fájdalom
  • A csontok és fogak törékenysége
  • Fájdalom a csontokban és izmokban
  • Depresszió és szorongás
  • Fázásérzet és hidegrázás
  • Fokozott krónikus fáradtság szindróma
  • Hajhullás
  • Rosszabb bőrállapot
  • Immunrendszer gyengülése

Megjegyzendő, hogy ezek a tünetek lehetnek más betegségek tünetei is, így ha ilyen tüneteket tapasztal, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárják egyéb lehetséges okokat. A D-vitamin hiányának jelei gyakran lassan alakulnak ki, és sokszor csak később jelentkeznek. Az orvos a vérvizsgálattal tudja igazolni a hiányt és szükség esetén kezelni.

A D-vitamin túladagolás

A D-vitamin túladagolás (hipervitaminózis D) ritka, de lehetséges. A vitamin túladagolásának kockázatát növeli a túlzott táplálékkiegészítők fogyasztása, valamint a magas kalcium-szint, illetve vese- vagy májproblémák.

A D-vitamin túladagolásának tünetei közé tartozik a fáradtság, izomgyengeség, izomfájdalom, hányinger, hányás és szédülés. Ritkán, de okozhat veseelégtelenséget és vesekárosodást is.

D-vitamin napi adag

KorcsoportD-vitamin szükséglet (napi)
0-1 éves400 NE (10 μg)
1-3 éves600 NE (15 μg)
4-8 éves600 NE (15 μg)
9-18 éves600 NE (15 μg)
19-50 éves600 NE (15 μg)
50+ éves800 NE (20 μg)

A fenti táblázatban a D-vitamin szükségletét NE (nemzetközi egység) mértékegységben adtuk meg. Ne feledje, hogy ezek az ajánlott napi beviteli mennyiségek, és az egyéni igények függvényében más mennyiség is szükséges lehet. Mindig kérje ki orvosa tanácsát!

D-vitamin gyerekeknek

Nagyon fontos a gyerekek számára, mert segíti a csontok egészségének fenntartását és elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását. A hiánya a gyerekeknél rachitiszt (csontritkulás) okozhat, ami a csontok törékenységéhez és a test alakjának megváltozásához vezethet.

A pótlásának módjai közé tartozik a napozás, a táplálkozás és a D-vitamin készítmények szedése. A gyerekeknek ajánlott napozni naponta legalább 15-20 percet, de óvni kell őket a leégéstől.

Babáknak

Fontos a babáknak is, mert segíti a csontok, fogak és az izmok fejlődését, valamint elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását. A hiánya a babáknál rachitiszt (csontritkulás) okozhat, ami a csontok törékenységéhez és a test alakjának megváltozásához vezethet.

A pótlásának legjobb módja az anyatej, ami megfelelő mennyiségű vitamint tartalmaz. Ha az anya megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jut, akkor az anyatejben is megtalálható lesz. A csecsemőknek és kisgyermekeknek adható D-vitamin készítményeket orvosi, védőnői tanácsra alkalmazza!