A kamilla tea hatása

A kamilla tea hatása- vita b12

A Kamilla (Matricaria chamomilla vagy Matricaria recutita) egy népszerű növény, amely a Compositae család tagja. Az ősi idők óta használják gyógyászati célokra, különösen a nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásai miatt.

A kamilla virágok sárga vagy fehér színűek és kicsik, összetett virágok formájában nőnek. A növény magassága általában 30-60 cm között van. A virágokat általában szárítják, és tea, krém, olaj vagy kapszula formájában kaphatók.

A kamilla hatása

A kamilla tea nyugtató hatása régóta ismert. Segít enyhíteni az idegességet, a stresszt és a feszültséget, valamint enyhítheti a menstruációs fájdalmakat és a fejfájást. A krémek vagy olajok használata pedig enyhítheti a bőrgyulladásokat, pattanásokat és ekcémát.

Ezenkívül hatásos lehet a gyomorpanaszok kezelésére, beleértve a gyomorégést, a hasmenést és a bélgörcsöket. Az egyes tanulmányok azt is sugallják, hogy segíthet csökkenteni a fekélyek kialakulásának kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy allergiás reakciókat is okozhat bizonyos embereknél, ezért fontos először orvosi tanácsot kérni a használat előtt. Ráadásul a kamilla hatása más gyógyszerekkel is befolyásolható, ezért fontos orvossal egyeztetni a használat előtt.

Összefoglalva, egy népszerű és hatásos gyógynövény, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Azonban fontos figyelni a lehetséges allergiás reakciókra és orvosi tanácsot kérni a használat előtt.

Hatóanyagai

A kamilla virágban számos hatóanyag található, beleértve:

  1. Flavonoidok: Antioxidáns hatású anyagok, amelyek segíthetnek védeni a szervezetet a káros szabadgyökök okozta károsodásoktól.
  2. Terpének: Aromás illóolajok, amelyek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a gyulladást és javítani a hangulatot.
  3. Kiszáradt szaponinok: Gyulladáscsökkentő hatású anyagok, amelyek segíthetnek enyhíteni a bőrgyulladásokat, pattanásokat és ekcémát.
  4. Kamillozidok: A kamilla virág egyik fő hatóanyaga, amelyek segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, csökkenteni a gyulladást és nyugtató hatásúak.
  5. Kámfor: Illóolaj, amely segíthet enyhíteni a fejfájást és a fájdalmat.

A hatóanyagai közül a legfontosabbak a kamillozidok, a terpének és a flavonoidok. Az egyes hatóanyagok mennyisége a kamilla fajtájától, a termesztési környezettől és a feldolgozási módszertől függ. Az egészségügyi előnyök kihasználásához fontos, hogy minőségi, szárított virágokat használjanak.

A kamilla tea készítése nagyon egyszerű:

  1. Öntsön forró vizet egy teáskannába vagy pohárba.
  2. Helyezzen 1-2 teáskanál szárított kamilla virágot a poharába.
  3. Hagyja ázni a virágokat 5-10 percig.
  4. Szűrje le a virágokat a teából.
  5. Adja hozzá a mézet vagy a citromot, ha szükséges.

A tea napi 1-3 csésze fogyasztása javasolt.

A fenti cikk a „Phytotherapy Research” szaklap alapján készült.

One thought on “A kamilla tea hatása

Comments are closed.