A magnézium fontossága az idegrendszer számára

A magnézium a szervezetben található összes elemből a legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Fontos szerepet játszik a csontok, izmok és idegrendszer egészségének fenntartásában, valamint segít a szervezetnek a vércukorszint, vérnyomás és a stressz szintjének szabályozásában.

Hiányának tünetei

A magnézium hiányának tünetei közé tartozik a izomgörcsök, fáradtság, szorongás, koncentrációzavar, alvászavar, szívritmuszavar, valamint az izmokban és a csontokban fellépő fájdalom.

Legjobb magnézium készítmény

A legjobb készítmények közé tartoznak a magnézium-citrát, oxid és a laktát, mert ezek a formák szívódnak fel a legjobban a szervezetben. Por formájában is használhatjuk, de érdemes ügyelni a pontos adagolásra.

Mire jó a magnézium

Számos előnyös hatással rendelkezik, például segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, javítja az alvás minőségét, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, valamint javítja a memóriát és a koncentrációt.

Napi magnézium szükséglet

Az egészséges felnőtteknek napi 310-320 mg magnéziumra van szükségük. A magnéziumot leggyakrabban élelmiszerekben találjuk meg, mint például a zöldségek, halak, diófélék, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák.

Mellékhatásai

A magnézium lehetséges mellékhatásai közé tartozik a hasmenés, hányinger, hányás, izomfájdalom, valamint a vérnyomás csökkenése. A hiányának okai közé tartozik a rossz étrend, a szervezetben a felszívódásának korlátozottsága, valamint a szervezetben a kiürülésének növekedése. A gyakori alkoholfogyasztás, a dohányzás, az egyes gyógyszerek szedése, valamint a vese- és pajzsmirigyproblémák is hozzájárulhatnak a magnéziumhiány kialakulásához.

Hatása az idegrendszerre

Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében és egészségében. A hiánya hozzájárulhat az idegrendszeri rendellenességek kialakulásához, mint például a szorongás, a depresszió, az alvászavar, valamint a memória- és koncentrációzavar. Fontos szerepet játszik az idegsejtek közti üzenetátvitelben, ami az idegrendszerben a jelátvitel és a reflexek folyamatában van jelen. Segít a neurotranszmitterek, mint például a szerotonin és a GABA, termelésében, amelyek fontosak az idegrendszer egészségének fenntartásában.

Segít csökkenteni a stresszt és a fáradtságot, ami kedvező hatással van az idegrendszerre, továbbá segít javítani az alvás minőségét, ami alapvető fontosságú az idegrendszer regenerációjának és újratöltődésének.

A hiánya különösen veszélyes lehet az idegrendszerre, mert a hiányzó magnézium miatt a szervezetben a kalcium szintje megnő, ami az idegrendszeri üzenetátvitel károsodását okozhatja.