A rostban gazdag ételek a gyerekek étrendjében.

A rostban gazdag ételek fontos szerepet töltenek be a gyermek egészséges étrendjében. Segítenek fenntartani a normál bélmozgást, csökkentik a székrekedés kockázatát, és hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához. Ezenkívül a rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában, és csökkentik a koleszterinszintet is.

Mi a rost?

A rost olyan tápanyag, amely a szervezet számára nem emészthető meg, de fontos szerepet játszik a bélrendszer egészségének fenntartásában. A rostokat kétféleképpen osztják: lúgos rostok és nem lúgos rostok. A lúgos rostok fokozzák a bélmozgást, míg a nem lúgos rostok segítenek a bélrendszer egészséges működésének fenntartásában.

Milyen forrásokból szerezhetünk be rostokat?

A rostokat sokféle élelmiszerből szerezhetjük be, például zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű gabonákból és magvakból. Az alábbi táblázat mutatja néhány olyan élelmiszerforrást, amelyek gazdag rostforrások:

ÉlelmiszerRosttartalom (g/100g)
Teljes kiőrlésű kenyér4-6
Teljes kiőrlésű tészta6-8
Quinoa7
Zabpehely10
Sárgaborsó6
Brokkoli4
Alma3
Banán2

Mi a javasolt napi rostbevitel gyerekeknek?

A javasolt napi rostbevitel a gyerekeknek függ a koruktól és a testtömegtől. Az alábbi táblázat mutatja a javasolt napi rostbevitelt gyerekeknek:

Korcsoport (év)Napi rostbevitel (gramm)
1-319-22
4-825-30
9-1331-38

Hogyan segíthetünk a gyerekeinknek rostban gazdag étrendet kialakítani?

Az alábbi néhány tipp segíthet a gyerekeinknek rostban gazdag étrendet kialakítani:

  • Válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, például teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát és zabpelyhet.
  • Adjunk gyümölcsöt és zöldséget a napi étrendjükbe.
  • Válasszunk magvakat, például diót, mogyorót és szezámmagot, amelyek gazdag rostforrások.
  • Próbáljuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket nyersen fogyasztani, hogy megőrizzük a rostokat.
  • Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mivel ezek alacsony rosttartalmúak.
Magas rosttartalmú gyümölcsökRosttartalom (gramm/100g)
Sárgabarack2,5
Eper2,2
Szilva2,2
Almabor2,0
Cseresznye1,9
Málna1,7
Banán1,3
Ananász1,2

A rostban gazdag ételek fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet és elősegíti a rendszeres székletürítést.

A Stephanie Di Figlia-Peck, a New York-i Cohen Children’s Medical Center táplálkozási koordinátora szerint.

„Javulást tapasztalunk a betegségek kezelésében, például a cukorbetegségben, alacsonyabb vércukorszint-emelkedéssel étkezés után, ha megfelelő a rostbevitelt, és ez végső soron hatással van a súlyszabályozásra is”