Az aranyér tünetei és kezelése

Az aranyér egy érrendszeri képződmény, amely a végbél alsó részén jelenik meg, és amely vérrögökből, nyálkahártyából és kötőszövetből áll. Leggyakrabban idősebb korban jelentkezik, 50 év felett, de bárki bármikor érintett lehet. A kockázati tényezők közé tartozik a krónikus székrekedés, a terhesség, a túlsúly, a fizikai inaktivitás, a genetika, a bélrendszeri betegségek, valamint a végbélterheléssel járó sporttevékenységek. A megelőzés érdekében fontos a rendszeres testmozgás, a rendszeres bélmozgás, a rendszeres székletürítés, valamint a megfelelő táplálkozás, amely gazdag rostban és folyadékban.

Az aranyér stádiumai:

 1. Első stádium: Az aranyér jelenléte nem érezhető, csak a végbél alsó részén jelenik meg.
 2. Második stádium: Az aranyér előre jutva megjelenik a végbélnyíláson, de önmagától vissza tud húzódni.
 3. Harmadik stádium: Az aranyér folyamatosan kijön a végbélnyílásból, és nem tud visszahúzódni magától.
 4. Negyedik stádium: Az aranyér képtelen visszajutni a végbélbe, és folyamatosan jelen van.

Az aranyér stádiumának meghatározása fontos a megfelelő kezelés kiválasztásához. A kezelése mindig az adott stádiumtól függ, és személyre szabott lehet.

Az arany ér tünetei

 1. Fájdalom: Az aranyér fájdalmat okozhat a végbél területén.
 2. Duzzanat: Az aranyér megjelenhet a végbél területén, és duzzanatot okozhat.
 3. Vérzés: Az aranyér vérzést okozhat a székletürítéskor.
 4. Viszketés: Az aranyér kellemetlen viszketést okozhat a végbél területén.
 5. Bőrpír: Az aranyér fájdalom és duzzanat következtében bőrpírt okozhat a végbél területén.
 6. Székrekedés: Az aranyér okozhat székrekedést, amely fájdalmat okozhat a végbél területén.

Ha az aranyér tüneteit tapasztalja, fontos orvoshoz fordulni, hogy megállapítsák a kezelés módját. Az aranyér kezelése személyre szabott lehet, és a tünetek súlyosságától függ.

Az aranyér diagnózisa

Az orvos fizikális vizsgálatot és más teszteket is elvégezhet, hogy meghatározza az aranyér jelenlétét. A vizsgálatok tartalmazhatnak anoscopiát, szigmoidoszkópiát, ultrahangot és vérvizsgálatot. Ha a tünetek jelentős vérzést, szédülést és ájulást okoznak, azonnali orvosi ellátásra van szükség!

A vérzés miatt panaszkodó betegeknek orvosi segítségre van szüksége. Ne feledje, hogy más betegségek, mint például a vastagbélrák vagy a végbélrák is okozhatnak vérzést. Ne hagyatkozzon saját véleményére, hanem keressen fel egy szakorvost a diagnózis érdekében.

Lehetséges szövődmények

Az aranyérnek olyan szövődményei lehetnek, mint a végbélnyílás gyulladása, trombózis (a vénában megakadályozza a vér áramlását), nyílt seb, az anális fisszura (repedés) és a vérzés. Ritkán, de az aranyér végbélrákot is okozhat. Az aranyér szövődményei komolyak lehetnek, ezért fontos, hogy időben kezeljék őket.

Aranyér kezelése

Az aranyér kezelése a tünetek súlyosságától és a betegség szakaszától függ. Az alábbiakat tartalmazhatja az aranyér kezelése:

 1. Fájdalomcsillapítás: fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők alkalmazásával javíthatják a tüneteket.
 2. Életmódbeli változtatások: Az aranyér kezelésének részeként olyan életmódbeli változtatásokat ajánlanak, mint a rendszeres fizikai aktivitás, a folyadékfogyasztás növelése és a rostban gazdag ételek fogyasztása.
 3. Külső aranyér esetén a nyomás csökkentése: A nyomás csökkentése érdekében a betegnek pamut betétet vagy felfújható párnát kell használnia.
 4. Külső aranyér esetén a bélmozgás javítása: Bélmozgás javítására kifejlesztett különféle gyakorlatokat ajánlanak a betegnek.
 5. Konzervatív kezelés: Külső aranyér esetén konzervatív kezelésként fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapító kenőcsök ajánlhatók.
 6. Sebészi kezelés: A súlyos aranyér esetén sebészi kezelést ajánlhatnak, például az aranyér műtétét.
 7. Székrekedés megelőzése: A székrekedés megelőzése érdekében a betegnek rendszeresen folyadékot és rostban gazdag ételeket kell fogyasztania.

Emlékeztetni kell, hogy minden eset más és más, és az orvos a legmegfelelőbb kezelést fogja előírni a beteg számára az adott eset szerint.

Az aranyér megelőzése

Az aranyér megelőzésének fontos lépései közé tartoznak:

 • Az egészséges táplálkozás: A rostszegény étrend végbélproblémákhoz vezethet. Az egészséges, rostban gazdag étrend segíthet megelőzni az aranyér kialakulását.
 • Az egészséges testsúly elérésére törekedni: A túlsúly környezeti tényezőként okozhat végbélproblémákat.
 • A rendszeres testmozgás: Az aktív életmód javíthat a végbél vérkeringésén és csökkentheti a székrekedés kockázatát.
 • Időszakos ülőidejű munka esetén rendszeres mozgás: Az ülő életmód javíthat az aranyér kockázatát, ezért fontos, hogy időről időre felálljunk és mozogjunk.