Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

E-vitamin hiány tünetei

Az E-vitamin egy nagyon fontos vitamin, amely számos előnyös hatást gyakorol az egészségre. Segít megelőzni a szívbetegségeket, javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát, valamint védi a sejteket a károsodástól.

Az E-vitamin elsősorban az egészséges emésztés, az izom- és idegrendszer egészsége, valamint a bőr, a haj és a köröm állapota szempontjából fontos. Segít megelőzni a szívbetegségeket, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint javítja a vérkeringést. Az E-vitamin javítja a bőr állapotát, mert védi a sejteket a károsodástól, valamint javítja a haj és a köröm állapotát, mert erősíti a kutikulát.

Miben van E-vitamin

Az E-vitamin fő forrásai a növényi olajok, a magvak, a gabonafélék és a zöldségek. A legjobb E-vitamin források a napraforgóolaj, a szezámmag, a mandula, a dió, a mogyoró, a tökmag, a kukorica, a gabonafélék és a zöldségek, mint például a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta.

Az E-vitamin adagolása

Az E- vitamin adagolása nagyon fontos, mert ha túl keveset fogyasztunk, akkor hiánybetegség alakulhat ki, míg ha túl sokat, akkor mérgezést okozhat. Az E-vitamin adagolása az egyén testtömegétől, korától és egészségi állapotától függ.

KorcsoportAjánlott napi adag
0-6 hónap4 mg
7-12 hónap5 mg
1-3 év6 mg
4-8 év7 mg
9-13 év11 mg
14 év és felnőtt15-30 mg

*Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Az ajánlott napi adagokat korcsoportok szerint a fenti táblázatban találhatjuk meg. Érdemes figyelembe venni, hogy az ajánlott adagok csak tájékoztató jellegűek, és orvosi tanácsra van szükség a pontos adag meghatározásához.

Mire jó az E-vitamin

  • Segít megelőzni a szívbetegségeket, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint javítja a vérkeringést
  • Javítja a bőr állapotát, mert védi a sejteket a károsodástól
  • Erősíti a hajat és a körmöt, mert javítja a kutikulát
  • Segít az immunrendszer erősítésében
  • Nagy szerepet játszik a szervezetben a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében
  • Segíthet a rák megelőzésében

Az E-vitamin túladagolás

Az E- vitamin fogyasztásának néhány kockázata is van, ha túl sokat fogyasztunk belőle, mert ez túladagolást okozhat. Az E-vitamin fogyasztásának kockázatait csökkenthetjük, ha betartjuk az ajánlott adagolást.

Túladagolás tünetei

  • Fejfájás
  • Szédülés
  • Hányinger
  • Hasi panaszok
  • Émelygés
  • Székrekedés
  • Hányás
  • Bőrpír

Az E-vitamin túladagolásának komolyabb következményei is lehetnek, mint például véralvadási rendellenességek, vérzéses tünetek, és a vérnyomás emelkedése. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, és hagyjuk abba az E-vitamin készítmény szedését, és forduljunk orvoshoz.

Az E-vitamin fogyasztása mellett fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő táplálkozásra, valamint rendszeres testmozgásra is, hogy a szervezetünknek szükséges összes tápanyagot megkapjuk és az E-vitamin fogyasztása maximálisan hasznosulhasson.

Az E-vitamin fogyasztásával kapcsolatban az is fontos, hogy megfelelően tároljuk az ételforrásokat, hogy az E-vitamin ne veszítsen aktivitásából. A zsíros ételek, mint például az olajok és a magvak, érzékenyek az oxigénre és a fényre, ezért hűtőszekrényben, sötét helyen kell őket tárolni.