Az E-vitamin egy nagyon fontos vitamin, amely számos előnyös hatást gyakorol az egészségre. Segít megelőzni a szívbetegségeket, javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát, valamint védi a sejteket a károsodástól.
Az E-vitamin elsősorban az egészséges emésztés, az izom- és idegrendszer egészsége, valamint a bőr, a haj és a köröm állapota szempontjából fontos. Segít megelőzni a szívbetegségeket, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint javítja a vérkeringést. Az E-vitamin javítja a bőr állapotát, mert védi a sejteket a károsodástól, valamint javítja a haj és a köröm állapotát, mert erősíti a kutikulát.
Miben van E-vitamin
Az E-vitamin fő forrásai a növényi olajok, a magvak, a gabonafélék és a zöldségek. A legjobb E-vitamin források a napraforgóolaj, a szezámmag, a mandula, a dió, a mogyoró, a tökmag, a kukorica, a gabonafélék és a zöldségek, mint például a spenót, a brokkoli és a kelkáposzta.
Az E-vitamin adagolása
Az E- vitamin adagolása nagyon fontos, mert ha túl keveset fogyasztunk, akkor hiánybetegség alakulhat ki, míg ha túl sokat, akkor mérgezést okozhat. Az E-vitamin adagolása az egyén testtömegétől, korától és egészségi állapotától függ.
Korcsoport | Ajánlott napi adag |
---|---|
0-6 hónap | 4 mg |
7-12 hónap | 5 mg |
1-3 év | 6 mg |
4-8 év | 7 mg |
9-13 év | 11 mg |
14 év és felnőtt | 15-30 mg |
*Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Az ajánlott napi adagokat korcsoportok szerint a fenti táblázatban találhatjuk meg. Érdemes figyelembe venni, hogy az ajánlott adagok csak tájékoztató jellegűek, és orvosi tanácsra van szükség a pontos adag meghatározásához.
Mire jó az E-vitamin
- Segít megelőzni a szívbetegségeket, mert csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint javítja a vérkeringést
- Javítja a bőr állapotát, mert védi a sejteket a károsodástól
- Erősíti a hajat és a körmöt, mert javítja a kutikulát
- Segít az immunrendszer erősítésében
- Nagy szerepet játszik a szervezetben a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében
- Segíthet a rák megelőzésében
Az E-vitamin túladagolás
Az E- vitamin fogyasztásának néhány kockázata is van, ha túl sokat fogyasztunk belőle, mert ez túladagolást okozhat. Az E-vitamin fogyasztásának kockázatait csökkenthetjük, ha betartjuk az ajánlott adagolást.
Túladagolás tünetei
- Fejfájás
- Szédülés
- Hányinger
- Hasi panaszok
- Émelygés
- Székrekedés
- Hányás
- Bőrpír
Az E-vitamin túladagolásának komolyabb következményei is lehetnek, mint például véralvadási rendellenességek, vérzéses tünetek, és a vérnyomás emelkedése. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, és hagyjuk abba az E-vitamin készítmény szedését, és forduljunk orvoshoz.
Az E-vitamin fogyasztása mellett fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő táplálkozásra, valamint rendszeres testmozgásra is, hogy a szervezetünknek szükséges összes tápanyagot megkapjuk és az E-vitamin fogyasztása maximálisan hasznosulhasson.
Az E-vitamin fogyasztásával kapcsolatban az is fontos, hogy megfelelően tároljuk az ételforrásokat, hogy az E-vitamin ne veszítsen aktivitásából. A zsíros ételek, mint például az olajok és a magvak, érzékenyek az oxigénre és a fényre, ezért hűtőszekrényben, sötét helyen kell őket tárolni.