Az ekcéma okai, tünetei és kezelése

ekcéma kezelése, okai, tünetei- vita b12

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitis, bőrgyulladásos betegség, amely különböző korosztályokat érinthet.

Ekcéma tünetei

Az ekcéma jellemzően száraz, viszkető, vörös foltok formájában jelentkezik a bőrön, de krónikus formában az érintett területeken hámlás és repedezés is előfordulhat.

Ekcéma okai

Az ekcéma okai pontosan ismeretlenek, de általában a bőr természetes védelmi funkciójának károsodásával, a szervezet allergiás reakciójával, valamint a bőr nedvességtartalmának zavarával hozzák kapcsolatba.

Ekcéma kezelése

Az ekcéma kezelése célzott terápiák és életmódbeli változtatások kombinációját igényli. A bőr hidratálása fontos szerepet játszik a tünetek enyhítésében, ezért javasolt napi rendszerességgel bőrápoló krémek használata. Az allergiás reakciókra hajlamos egyéneknek kerülniük kell a bőr irritáló hatású anyagait, például a szappant, a tisztítószereket és a ruhadarabok anyagát.

A súlyosabb esetekben a bőrgyógyász szteroid kenőcsöket, krémeket és tablettákat írhat fel, hogy csökkentse a gyulladást és a viszketést. A stressz kezelése is fontos szerepet játszik az ekcéma tüneteinek csökkentésében, ezért javasolt a relaxációs technikák, például a jóga és a meditáció gyakorlása.

Az ekcéma kezelése hosszú távú folyamat, és a tünetek időnként javulhatnak vagy romolhatnak. Fontos, hogy az érintettek követni tudják a kezelőorvos által javasolt utasításokat, valamint konzultáljanak a szakemberrel bármilyen változás vagy aggodalom esetén.

Összességében, az ekcéma kezelése sokrétű és személyre szabott lehet. Az érintetteknek fontos, hogy folyamatosan figyeljék a bőrük állapotát, és ha szükséges, kérjenek segítséget a bőrgyógyásztól a tünetek kezelésére.

Miben különbözik a pikkelysömörtől

A pikkelysömör és az ekcéma két különböző bőrbetegség, bár hasonló tüneteket mutathatnak. Az alábbiakban néhány jellemző, amely segíthet megkülönböztetni őket:

 1. Elhelyezkedés: Az ekcéma általában a csuklókon, térdeken, könyökökön és az arcán jelentkezik, míg a pikkelysömör jellemzően a térdeken, a csípőn, a háton és a nyakon fordul elő.
 2. Tünetek: Az ekcémás bőr száraz, viszkető, vörös és hámló, míg a pikkelysömörös bőrön hámlás és vörös, kiemelkedő plakkok formájában jelentkeznek.
 3. Körülmények: Az ekcéma tünetei fokozódhatnak a stressz, az allergiás reakciók és a bőr irritációja miatt, míg a pikkelysömör tünetei fokozódhatnak a stressz, a hideg időjárás és a szteroid használat miatt.
 4. Kezelés: Az ekcéma kezelése hidratáló krémekkel, szteroid kenőcsökkel és életmódbeli változtatásokkal történhet, míg a pikkelysömör kezelése bőrgyógyász által felírt gyógyszerekkel, például retinoidokkal és immunmodulátorokkal, valamint fényterápiával is magában foglalhatja.

Az egyértelmű diagnózishoz minden esetben szakorvosi konzultációra van szükség. A bőrgyógyász megvizsgálja a bőr állapotát, és alaposan megvizsgálja a tüneteket, hogy pontos diagnózist állapíthasson meg és megfelelő kezelést írjon elő.

Az ekcémára számos gyógynövényt használhatunk kezelésként vagy tüneti enyhítésre. Az alábbi néhány gyógynövény jól bevált a kezelésében:

 1. Kamilla: A kamilla nyugtató hatással rendelkezik, és enyhítheti a tüneteit, mint például a viszketést és a bőrpírt.
 2. Calendula: A calendula kiváló gyulladáscsökkentő és enyhíti a tüneteit, mint például a bőrpírt és a viszketést.
 3. Aloe vera: Az aloe vera nyugtató hatással rendelkezik, enyhíti a viszketést és hidratálja a bőrt, ami segíthet a tüneteinek enyhítésében.
 4. Szőlőlevél: A szőlőlevél antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, és segítheti a tüneteinek enyhítését.
 5. Oregánó: Az oregánó gazdag illóolajokban, amelyek segíthetnek a tüneteinek enyhítésében.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógynövények nem helyettesítik a szakorvosi kezelést, és nem alkalmasak mindenki számára.

A fenti cikket az alábbi szaklapok segítségével állítottuk össze.

 1. Magyar Dermatológiai Társaság Szaklapja
 2. Bőrgyógyászati és Venereológiai Szemle
 3. Orvosi Hetilap.

3 thoughts on “Az ekcéma okai, tünetei és kezelése

Comments are closed.