B6-vitamin: fontos szerepe a szervezetünkben

B6-vitamin

A B6-vitamin, más néven piridoxin, létfontosságú a szervezetünk számára, mivel szerepet játszik több enzim működésében és segíti az aminosavak anyagcseréjét. A B6-vitamin hiánya pedig számos egészségügyi problémát okozhat, így fontos, hogy elegendő mennyiségben juttassuk be a szervezetünkbe.

A B6-vitamin forrásai

A forrásai között találhatók a húsok, halak, tojás, gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök. A legnagyobb mennyiségben a májban, a halakban és a csirkemellben található meg. A növényi eredetű ételek közül pedig a banán, avokádó, spenót és a brokkoli tartalmazzák a legtöbb B6-vitamint.

Miért fontos a szervezetünknek?

Segíti a fehérjék anyagcseréjét és a vörösvértestek képződését. Részt vesz az idegrendszer működésében és a sejtek osztódásában is. Emellett hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez és a stressz kezelésében is szerepet játszik.

B6-vitamin hiány tünetei

A hiánya számos egészségügyi problémát okozhat, mint például a bőrproblémák, a depresszió, a szorongás, az idegrendszeri rendellenességek és a vérképző rendszer zavarai. A hiány tünetei között szerepelnek még a fáradtság, a fejfájás, a gyengeség és az izomgörcsök is.

B6-vitamin túladagolás

A túladagolása ritkán fordul elő, de túl magas dózisok esetén izomgyengeséget, bizsergést és a koordináció zavarát okozhat.

A túladagolás elkerülése érdekében érdemes a B6-vitamin bevitelét orvos vagy dietetikus felügyelete mellett végezni, és a multivitamin készítményeket is óvatosan használni, mivel ezek többek között B6-vitamint is tartalmazhatnak.

Általános ajánlások

A bevitelét érdemes a táplálkozásunkban elérni, ahol lehetőség szerint minél több B6-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasszunk. Ha mégis szükséges a pótlására, akkor a készítményeket orvos vagy dietetikus felügyelete mellett használjuk. A B6-vitamin hiánya ritkán alakul ki, de ha gyanítjuk, hogy hiányban szenvedünk, érdemes orvoshoz fordulni a tünetek megállapításához és kezeléséhez.

B6-vitamin szükséglet

KorcsoportNapi ajánlott adag (mg)
0-6 hónap0,1
7-12 hónap0,3
1-3 év0,5
4-8 év0,6
9-13 év1,0
14-18 év (fiúk)1,3
14-18 év (lányok)1,2
Felnőttek (férfiak)1,3
Felnőttek (nők)1,3
Terhes nők1,9
Szoptató nők2,0

Az ajánlott adagok fenti táblázatban megadott értékek csak általános információk, és az egyéni igények függvényében változhatnak. A pontos adagot orvos vagy dietetikus határozza meg.