Gyomorfekély tünetei és kezelése

Gyomorfekély tünetei és kezelése

A gyomorfekély olyan sérülések, amelyek a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyáját érintik. A gyomorfekély tünetei közé tartozik a fájdalom, a gyomorégés, a hányinger és a fogyás.

A gyomor és nyombélfekély okai

A gyomor- és nyombélfekély okai között szerepelnek a stressz, az édességek és az alkohol fogyasztása, valamint a gyomorsav túltermelése. Az egészségtelen életmód, a dohányzás és a túlságosan zsíros ételek fogyasztása is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás

A dohányzás és az alkoholfogyasztás kiemelkedően fontos tényező a gyomor- és nyombélfekély kialakulásában és súlyosbodásában. Irritáló hatással van a gyomor nyálkahártyájára, ami kedvez a fekély kialakulásának és súlyosbodásának. Az alkohol fokozza a gyomornedv termelését, ami a fekély kialakulásához és súlyosbodásához vezethet. A dohányzás és az alkoholfogyasztás fokozza a gyomor savtartalmát, ami kedvez a fekély kialakulásának és súlyosbodásának.

Stressz és a gyomorfekély

A stressz okozta izgalom fokozza a gyomornedv termelését, ami a fekély kialakulásához és súlyosbodásához vezethet.

A Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori egy baktériu, amely számos gyomorfertőzést okoz. A H. pylori összefüggésbe hozható a gyomor- és nyombélfekély kialakulásával és súlyosbodásával. A baktérium megbontja a gyomor nyálkahártyájának védelmét, ami kedvez a fekély kialakulásának. A H. pylori jelenléte növeli a gyomorsavtermelést, ami fokozza a fekély kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát.

A gyógyszerek és a gyomorfekély

Számos gyógyszer okozhat gyomorfekélyt vagy súlyosbíthatja a meglévő fekélyt. Az NSAID-ok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők), például az ibuprofen és az aspirin, különösen fokozott veszélyt jelentenek.

Zollinger – Ellison-szindróma és a gyomorfekély

A Zollinger-Ellison-szindróma egy ritka anyagcsere-betegség, amely gyomorfekélyt okoz. A betegség olyan tumor jelenlétét jelzi a hasnyálmirigyben vagy a nyombélben, amely túl sok acidot termel. Az extra sav okozza a gyomor vagy a nyombél fekélyét.

A Zollinger-Ellison-szindróma tünetei hasonlítanak a többi gyomorfekély tünetére, így a hasi fájdalom, az étvágytalanság és a hányás. Azonban a betegség kezelése más, mint a többi gyomorfekély kezelése. A Zollinger-Ellison-szindrómát gyógyszeres kezeléssel lehet kezelni, amely csökkenti a gyomorsav termelését, és megakadályozza a fekély kialakulását.

Gyomorfekély diagnózisa

A gyomorfekély diagnosztizálása során a gasztroenterológus számos módszert alkalmazhat, hogy megállapítsa a betegség jelenlétét és súlyosságát. A legelterjedtebb diagnosztikai módszerek a következők:

Anamnézis felvétele és fizikális vizsgálat

Az orvos először a páciens panaszait és a betegség tüneteit kérdezi meg, majd egy alapos fizikális vizsgálatot végez. A hasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a hasmenés és a fogyás jelei a gyomorfekélyre utalhatnak.

Vérvizsgálatok

Az orvos vérvizsgálatot is végezhet a gyomorfekély diagnosztizálásához. A vérvizsgálatok kimutathatják a fekély által okozott vérzést, valamint az anémia jeleit.

Nyelési röntgen

A nyelési röntgen segítségével a gasztroenterológus megfigyelheti a gyomor és a nyombél mozgásait, amelyek a fekély jelenlétét jelezhetik.

Endoszkópia

Az endoszkópia a leggyakoribb és legmegbízhatóbb módszer a gyomorfekély diagnosztizálására. A vizsgálat során a gasztroenterológus egy vékony, fényt adó eszközt juttat be a gyomorba, hogy megvizsgálhassa a nyálkahártya állapotát és a fekély jelenlétét. Az endoszkópia során a gasztroenterológus mintát is vesz a fekélyből a további vizsgálatok céljából.

Bélmintavétel

A bélmintavétel során a gasztroenterológus mintát vesz a bélből a fekély jelenlétének megerősítésére.

Helicobacter pylori teszt

A Helicobacter pylori baktérium okozta gyomorfekély esetén a diagnózis megállapításához a leggyakrabban használt teszt a vérvizsgálat, a vizeletvizsgálat vagy a gyomornedv mintavétel.

A vérvizsgálat során a páciens vérében megtalálható a H. pylori baktérium jelenlétére utaló antitesteket keresik.

A vizeletvizsgálat során a baktérium jelenlétét igazoló antigének keresik.

A gyomornedv mintavétel során a páciens nyelőcsövén keresztül vett mintából keresik a H. pylori jelenlétét.

Mindhárom teszt hatékonyan diagnosztizálja a H. pylori jelenlétét, de a legpontosabb eredmény a gyomornedv mintavétel adhat.

A megelőzés lehetőségei

A megelőzés érdekében fontos, hogy egészséges étrendet kövessünk, és kerüljük azokat az élelmiszereket, melyek irritálják a gyomrot. A stresszcsökkentés is nagyon fontos a betegség megelőzése érdekében, ezért javasolt a rendszeres testmozgás, a meditáció vagy a relaxációs technikák alkalmazása. A dohányzás és az alkohol fogyasztásának minimalizálása is hozzájárulhat a megelőzéshez.

A kezelés lehetőségei

A kezelés lehetőségei között szerepelnek a gyógyszeres terápia, a sebészeti beavatkozás és a naturális gyógymódok alkalmazása. Az orvos által előírt gyógyszeres terápia segíthet enyhíteni a tüneteket, míg a sebészeti beavatkozás a súlyosabb esetekben javasolt. A naturális gyógymódok között említhetjük a gyógynövények

Az étrend-kiegészítők között is vannak olyanok, amelyek segíthetnek a gyomor és nyombélfekély kezelésében.