Körömgomba tünetei és kezelése

Körömgomba tünetei és kezelése- vita b12

A körömgomba (Onychomycosis) egy olyan betegség, amely a körömlemezeket érinti és gombák okozzák. A gombák a bőrön és a körömlemezen is elszaporodhatnak, ha a környezet ideális a növekedésükre. A kialakulása több tényezőre vezethető vissza, beleértve a genetikai hajlamot, a körömlemez sérüléseit, a környezeti tényezőket, a cukorbetegséget, a lábduzzadást, a száraz bőrt, és a bőrgyulladásokat.

A körömgomba okai

A kialakulása leggyakrabban a körömlemez sérüléseinek, a körömlemez elválasztásának vagy a körömlemez károsodásának következtében következik be. A gombák a sérült körömlemezbe hatolnak, ahol elszaporodhatnak.

A környezeti tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában. A meleg, nedves környezet, mint például a zuhanyzók, a medencék, vagy a közös sportolói helyiségek, ideális környezetet biztosítanak a gombák számára a növekedéshez és elszaporodáshoz.

A cukorbetegség, a lábduzzadás és a száraz bőr is hozzájárulhatnak a kialakulásához. A cukorbetegség miatt az érrendszer károsodhat emiatt a lábak vérellátása romlik, ami a körömlemezek elváltozásához vezet. A lábduzzadás pedig a körömlemezeken nyomást okoz, ami a körömlemezek sérüléséhez vezet.

Körömgomba tünetei

Ennek a betegségnek több tünete van, amelyek közül néhány lehet enyhébb, míg mások súlyosabbak lehetnek.

 1. Elszíneződött körömlemez: Az egyik legjellemzőbb tünete a körömlemez elszíneződése, amely először fehér vagy sárgás, majd idővel sötétbarnává válik.
 2. Duzzadt és fájdalmas körömágy: Általában a körömágyat is érinti, amely fájdalmas és duzzadt lesz.
 3. Repedezett, vékony körömlemez: A körömgomba okozta gyulladás miatt a körömlemez vékonyodni kezdhet és könnyen repedezni fog.
 4. Foltos körömlemez: Általában foltokat is okoz a körömlemezen, amelyek a fehérjék lebomlása miatt jelentkeznek.
 5. Viszketés és égő érzés: A körömgomba okozta gyulladás miatt a körömágy és a körömlemez körüli bőr viszketni és égni kezdhet.

Körömgomba kialakulásának megelőzése

 1. Tartsuk a lábunkat és a körmeinket tisztán és szárazon
 2. Használjunk láb- és körömápoló termékeket: A megelőzése érdekében használjunk körömápoló krémeket és lábápoló szereket.
 3. Váltsunk zoknit naponta: Az izzadt zokni és papucs kedvező környezetet teremt a gombás baktériumok szaporodásához.
 4. Kerüljük a közös használatú fürdőszobákban lévő zuhanyzókat és más közös eszközöket: Ezek a helyek nagyon kedvezőek a gombás baktériumok terjedéséhez.
 5. Ne használjuk mások zoknijait, papucsait vagy más körömápolási eszközeit: Az ilyen eszközök könnyen terjeszthetik a gombás baktériumokat.

Az alapos és rendszeres láb- és körömápolás, valamint a megfelelő higiéniai szokások betartása jelentősen csökkentheti a kialakulásának kockázatát.

Kezelése

A kezelés folyamata a körömgomba súlyosságától és az egyéni jellemzőktől függ. Az orvos a legmegfelelőbb kezelést javasolhatja a beteg esetére. Fontos, hogy a kezelést a betegnek szigorúan be kell tartania, és a betegnek rendszeresen követnie kell az orvos utasításait a legjobb eredmény érdekében.

Az alábbi gyógynövények lehetnek hatékonyak a kezelésére:

 1. Teafaolaj: A teafaolaj természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékony lehet a körömgomba ellen.
 2. Zöld tea kivonat: A zöld tea kivonat gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a körömgomba kezelésében.
 3. Szegfűszegolaj: A szegfűszegolaj gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és hatékony lehet a körömgomba kezelésében.
 4. Csipkebogyóolaj: A csipkebogyóolaj természetes antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a kezelésében.

Kezdődő körömgomba képek

Körömgomba
Kezdődő körömgomba