Mire jó a folsav tabletta, túladagolás tünetei.

Az alábbi cikkünkből megtudhatod mire jó a folsav tabletta.

A B9 vitamin, más néven folsav, a B-vitaminok csoportjába tartozik. A folsav fontos szerepet játszik a DNS-szintézisben és a sejtosztódásban, így elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Emellett fontos szerepet játszik a vérképzésben is, elősegíti a vörösvérsejtek képződését.

A folsav hiányos táplálkozás, valamint a gyógyszerek, például a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használt gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat. A megfelelő folsav bevitel érdekében javasolt a folsavban gazdag ételek fogyasztása, mint például a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, és a gabonák, illetve a folsav pótlására szolgáló étrend-kiegészítők is használhatók.

Folsav hiány tünetei

A folsav hiánya többféle tünettel járhat, ilyenek a fejfájás, a fáradtság, a levertség, a szédülés, a bőrviszketés, az izom- és ízületi fájdalmak, valamint a nyelési nehézségek. A folsav hiánya terhes nőknél a magzatnál fejlődési rendellenességet okozhat, továbbá növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Folsav túladagolás

A folsav túladagolás ritkán fordul elő, mivel a szervezet nagyrészt képes eltávolítani a felesleges mennyiséget a vizelettel. Azonban, ha valaki túl sok folsavat vesz be étrend-kiegészítők formájában, akkor lehetnek mellékhatásai. A túladagolás tünetei lehetnek: hasmenés, hányinger, émelygés, hasi fájdalom, hányás, valamint a bőr és a nyálkahártyák sárgás elszíneződése. Emellett a túladagolás hosszú távon növelheti a vérrögképződés kockázatát.

Ajánlott a folsav bevitelét ajánlott napi adagot követni, amit a orvos vagy a dietetikus segítségével lehet meghatározni és az adagot a szükségletnek megfelelően módosítani. Továbbá, terhes nőknek javasolt a folsav adagolásáról orvosukkal egyeztetni.

B9-vitamin szükséglet korcsoportonként

  • 0-6 hónapos csecsemők: 65 mcg
  • 7-12 hónapos csecsemők: 80 mcg
  • 1-3 éves gyermekek: 150 mcg
  • 4-8 éves gyermekek: 200 mcg
  • 9-13 éves gyermekek: 300 mcg
  • 14-18 éves fiúk: 400 mcg
  • 14-18 éves lányok: 400 mcg
  • Felnőttek (19 év felett): 400 mcg
  • Terhes nők: 600-800 mcg
  • Szoptató anyák: 500-600 mcg

Folsav terhesség alatt szedhető?

A folsav fontos szerepet játszik a terhesség alatt, mivel segít megelőzni a magzat fejlődési rendellenességeit, különösen a gerincvelő- és agyhiányt. A terhes nőknek ajánlott napi adagja 600-800 mcg.

A b9-vitami (folsav) hiánya terhesség alatt növeli a magzati fejlődési rendellenességek kockázatát, például szív- és érrendszeri rendellenességeket. A folsav hiánya továbbá növeli a születési súly alacsonyságának és a pre-eclampsia kockázatát is.

A folsav bevitelét terhesség előtt is javasolt, mivel a folsav felszívódása a terhesség első trimeszterében van a legmagasabb szinten. Terhes nőknek javasolt a folsav adagolásáról orvosukkal egyeztetni, és ha szükséges étrend-kiegészítőkkel is pótolni a hiányt.