Reflux kezelése, tünetei

Reflux tünetei és kezelése

A reflux az a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe. Leggyakrabban a LES (alsó nyelőcső) gyengesége miatt fordul elő, ami megengedi a gyomorsavat, hogy visszajusson a nyelőcsőbe. A tünetek közé tartozik a gyomorégés, nehézség a lenyelésben, valamint a torokban égő érzés.

Hogyan alakul ki a reflux

A reflux akkor alakul ki, ha a nyelőcső alsó záróizma (LES) nem működik megfelelően. Az LES a nyelőcső és a gyomor között található, és azt szolgálja, hogy megakadályozza a gyomorsavat a visszajutását a nyelőcsőbe. Ha az LES gyengeséget mutat, a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe, ami refluxhoz vezet.

A refluxot okozhatja a több kockázati tényező is, beleértve a túlsúlyt, a terhességet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a koffein fogyasztását, a stresszt, valamint bizonyos gyógyszerek, mint például a nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők és az aszpirin.

A refluxot kiváltó tényezők azonosításával és kezelésével a tünetek enyhíthetők, és a refluxot okozó alapbetegség kezelhető. Az étrendbeli változtatások, mint például a fűszeres, zsíros, nehéz ételek kerülése, valamint a testmozgás és a stressz csökkentése is segíthetnek a reflux tüneteinek enyhítésében.

Mi okozhatja a refluxot

A refluxot több különböző tényező is okozhatja, többek között:

 • Alsó nyelőcsőszköz (LES) gyengesége: Az LES a nyelőcső és a gyomor között található, és azt szolgálja, hogy megakadályozza a gyomorsavat a visszajutását a nyelőcsőbe. Ha az LES gyengeséget mutat, a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe, ami refluxhoz vezet.
 • Túlsúly: A túlsúly fokozza a nyomást a gyomorban, ami növeli a reflux kockázatát.
 • Terhesség: A terhesség alatt a méh nyomást gyakorol a gyomorra, ami növeli a reflux kockázatát.
 • Dohányzás: A dohányzás káros hatással van az LES működésére, ami növeli a reflux kockázatát.
 • Alkoholfogyasztás: Az alkohol irritálja a nyelőcsőt, és növeli a gyomorsav termelődését, ami refluxot okozhat.
 • Koffein: A koffein irritálja a nyelőcsőt, és növeli a gyomorsav termelődését, ami refluxot okozhat.
 • Stressz: A stressz fokozza a gyomorsav termelődését, és növeli a reflux kockázatát.
 • Bizonyos gyógyszerek: Néhány gyógyszer, mint például a nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők, és az aszpirin, növelhetik a reflux kockázatát.
 • Bizonyos étrendi tényezők: Az ételek és italok, mint a fűszeres, zsíros, nehéz ételek, illetve a citrusfélék, a csokoládé, a kávé, a dohányzás és az alkohol fogyasztása, növelhetik a reflux kockázatát.

A refluxot okozó tényezők azonosításával és kezelésével a tünetek enyhíthetők, és a refluxot okozó alapbetegség kezelhető.

A reflux kezelése

 1. Étrendi változtatások: Az étrendben végzett változtatások, mint például a fűszeres, zsíros, nehéz ételek kerülése, valamint a citrusfélék, a csokoládé, a kávé és az alkohol fogyasztásának csökkentése, segíthetnek csökkenteni a reflux tüneteit.
 2. Gyógyszeres terápia: Az alsó nyelőcsőszköz (LES) működését javító gyógyszerek, mint például a protonpumpa-gátlók és a H2-receptor antagonisták, segíthetnek csökkenteni a reflux tüneteit.
 3. Mozgás és testsúlycsökkentés: A rendszeres testmozgás és a testsúlycsökkentés segíthet csökkenteni a reflux kockázatát, mivel ezek csökkentik a nyomást a gyomorban.
 4. Dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése: A dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése segíthet csökkenteni a reflux tüneteit, mivel ezek irritálják a nyelőcsőt és növelik a gyomorsav termelődését.
 5. Fehéjterápia: A refluxos panaszok enyhítésére javasolt a fehéjterápia.
 6. Orvosi kezelés: Ha a fentiek nem hoztak eredményt, érdemes orvoshoz fordulni, aki segíthet a probléma diagnosztizálásában és kezelésében.

Az étrendi változtatások, a gyógyszeres terápia és a testsúlycsökkentés általában első lépésként javasoltak.

Milyen gyógynövények segíthetnek a reflux ellen

A reflux kezelésére számos gyógynövényt használnak. Az egyik leggyakoribb és legismertebb a kamilla. A kamillatea nyugtató hatása miatt segíthet a gyomor- és bélrendszeri panaszok enyhítésében, valamint csökkenti a gyomorsavtermelést és segíthet a gyomor nyálkahártyájának gyógyulásában.

Egy másik népszerű gyógynövény a koriander. A koriander magja segíthet csökkenteni a gyomorsav termelését, és enyhítheti a gyomor- és bélrendszeri panaszokat.

A gyömbér is jótékony hatással lehet a refluxra. A gyömbér gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt segíthet enyhíteni a reflux tüneteit.

Az aloe vera is hasznos lehet a reflux kezelésében, mert enyhíti a gyulladást és segíthet a nyálkahártya gyógyulásában.

Az ételek és gyógynövények mellet fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, és a dohányzás kerülése, és a stressz csökkentése.

Éjszakai gyomorsav túltengés

Az éjszakai gyomorsav túltengés (nocturnal acid reflux) egy olyan állapot, amikor a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe az alvás alatt. Ennek eredményeképpen a beteg éjszaka folyamán tüneteket tapasztal, mint például a gyomortáji fájdalom, a nehézlégzés, a köhögés, az égő érzés a torokban.

Az éjszakai gyomorsav túltengés általában akkor alakul ki, ha a gyomorsav termelése nagyon erős az alvás alatt, vagy ha az alsó nyelőcsőszköz (LES) nem működik megfelelően és nem tudja megakadályozni a gyomorsav visszafolyását.

Az éjszakai acid reflux kezelésére a gyógyszeres terápia mellett ajánlott az életmódváltás is, mint például a rendszeres evés, és a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése, és a dohányzás kerülése, és a folyadékbevitel.

A reflux kezelése mellett, ajánlott kerülni azokat az ételeket, amelyek fokozzák a gyomorsav termelését, mint például a csípős, fűszeres, zsíros, vagy alkoholos ételek, és az ételek fogyasztását legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni.

Az éjszakai acid reflux esetén, ajánlott megváltoztatni az alvóhelyzetet is, pl. magasabb párna használata, és kerülni a szoros ruhákat, és a túl meleg ágyneműt, illetve elalvásig a bal oldalon feküdni.

Gyógyvizek refluxra

A gyógyvizek is használhatók reflux kezelésére. Az alábbiakban néhány olyan gyógyvíz fajtát mutatok be, amelyek segíthetnek a reflux tüneteinek enyhítésében:

Balf, Bükkszéki Salvus víz, Fonyód, parádi Csevice, szegedi Anna forrásvíz, Békés, Gyopárosfürdő, Gyula

Salvus gyógyvíz

A Salvus gyógyvíz Magyarországon kiemelkedő minőségű, természetes gyógyvíz, amely számos jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezetre. A víz kiemelkedően magas kéntartalmú, ami segíti a szervezetben lévő anyagcsere folyamatokat.

A Salvus gyógyvíz összetétele

A Salvus gyógyvíz kéntartalma meghaladja a 3200 mg/liter értéket, ami nagyon magas értéknek számít. Emellett a vízben jelen van még széndioxid, klorid, bicarbonát, kalcium, magnézium és nátrium is.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai

A Salvus gyógyvíz fogyasztása segít a szervezet méregtelenítésében, javítja az emésztést, és erősíti az immunrendszert. A víz fogyasztása segít a köszvény, a reuma és az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében is. A Salvus gyógyvíz fogyasztása ajánlott sportolóknak is, mivel segít a szervezet energiaellátásában és a regenerálódásban.

One thought on “Reflux kezelése, tünetei

Comments are closed.