post-img A reflux diéta, receptek (GERD) akkor fordul elő, ha a gyomorsav a nyelőcsőbe visszaáramlik. Amikor ez előfordul gyomorégést és zavaró tüneteket okozhat.

  A panaszok enyhíthetők reflux diéta és receptek alkalmazásával, de kizárólag a helyes táplálkozási szokásokkal legtöbbször nem szüntethető meg probléma. Csupán a megfelelő gyógyterápia kiegészítőjeként járulnak hozzá a tünetmentességhez.

  A gyomor által termelt sav mennyiségét az elfogyasztott ételek befolyásolják . A megfelelő típusú reflux diéta, receptek kulcsfontosságúak a reflux betegség krónikus formájának kezelésében.

  A gyomorégést nem minden esetben a sok gyomorsav okozza. Előfordulhat, hogy pont az ellenkezője a probléma forrása, ezért mindenképpen érdemes szakorvossal konzultálni. Az alábbi diétás lehetőségek a sav túltengést tudják orvosolni házilag.

 

Reflux diéta, receptek

  A reflux tünetei abból adódnak, hogy az elgyengülnek a nyelőcső záróizmai és a túlzott savtermelődés következtében a sav feljut a nyelőcsőbe.


Javasoljuk, hogy étrendjébe építse be az alábbi diétás ételeket a reflux tüneteinek enyhítése érdekében.

  Zöldségek

  A zöldségfélékben természetesen alacsony a zsír- és cukorszint, és segítenek csökkenteni a gyomorsavat. Jó lehetőség a zöldbab, a brokkoli, a spárga, a karfiol, a leveles zöldség, a burgonya és az uborka.

  Gyömbér

  A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és természetes gyógymód gyomorégés és más gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére. Hozzáadhat reszelt vagy szeletelt gyömbérgyökeret a receptekhez a tünetek enyhítésére.

  Zabpehely

  A zabpehely sokak reggeli kedvence, teljes kiőrlésű és kiváló rostforrás. A magas rosttartalmú étrendet a savas reflux alacsonyabb kockázatával kapcsolják össze. Egyéb rost opciók a teljes kiőrlésű kenyerek és a teljes kiőrlésű rizs.  

Gyümölcsök

  Minden gyümölcs, mely nem a citrusfélék körébe tartozik, beleértve a dinnyét, a banánt, az almát és a körtét, kevésbé valószínű, hogy kiváltják a GERD tüneteit, mint a savas gyümölcsök.

  Sovány húsok és tenger gyümölcsei

  A sovány húsok, például csirke, pulyka, hal és tenger gyümölcsei, alacsony zsírtartalmúak és csökkentik a savas reflux tüneteit. Próbálja meg grillezve, roston sütve, sütve vagy buggyantva és jegyezze fel az étkezés utáni tüneteket.

Tojásfehérje

  A tojásfehérje jó lehetőség. Maradjon távol a tojássárgájától, amely magas zsírtartalmú, és GERD tüneteket válthat ki.

Egészséges zsírok

  Az egészséges zsírok forrása az avokádó, dió, lenmag, olívaolaj, szezámolaj és napraforgóolaj. Csökkentse a telített zsírok és transzzsírok bevitelét, és cserélje le ezeket az egészségesebb telítetlen zsírokat.

 

A refluxot kiváltó okok megkeresése

  A gyomorégés a savas reflux és a GERD gyakori tünete. Teljes étkezés vagy bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után égő érzés alakulhat ki a gyomrában vagy a mellkasban. A reflux hányást is okozhat, amikor a sav bekerül a nyelőcsőbe.

  Az egyes kiváltó okok azonosításához a reflux diéta részeként vezessen étkezési naplót, és jegyezze fel a következőket:

 
  • milyen ételeket eszik;
  • mikor fogyassza az ételt;
  • milyen tüneteket tapasztal az étkezések után.
 
Vezesse a reflux diéta naplót legalább egy hétig. Hasznos, ha hosszabb ideig követi nyomon az étkezését, amennyiben változik az étrendje. A napló segítségével meghatározhatja azokat az ételeket és italokat, amelyek befolyásolják a refluxot.



Ezenkívül az itt található diétás és táplálkozási tanácsok kiindulópontot jelentenek az étkezés tervezéséhez. Használja ezt az útmutatót az étkezési naplóval és az orvos ajánlásaival együtt. A cél a reflux tüneteinek minimalizálása.

 

Sok gyomorsavat okozó ételek

  Bár az orvosok vitatják, hogy mely élelmiszerek okozzák valójában a reflux tüneteit, kimutatták, hogy bizonyos élelmiszerek sok ember számára problémát okoznak. A tünetek kezelése érdekében kezdheti azzal, hogy kizárja az étrendből a következő ételeket.

 

Nagy zsírtartalmú ételek

  A sült és zsíros ételek ellazíthatják a nyelőcső záróizmát, lehetővé téve, hogy több gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe. Ezek az élelmiszerek késleltetik a gyomor kiürülését is. Ezek fogyasztása nagyobb kockázatot jelent a reflux tüneteire nézve, így a napi teljes zsírbevitel csökkentése segíthet.

 

A következő élelmiszereket mindenképpen kerülje el a reflux diéta, receptek esetén

 
  • hasábburgonya és hagymakarikák
  • teljes zsírtartalmú tejtermékek, például vaj, teljes tej, szokásos sajt és tejföl
  • zsíros vagy sült marhahús, sertés vagy bárány darabjai
  • szalonna, zsíros sonkák
  • desszertek, például fagylalt és burgonya chips
  • tejszínes szószok, mártások és krémes salátaöntetek
  • olajos és zsíros ételek

 


Paradicsom és citrusfélék

 
A gyümölcsök és zöldségek fontosak az egészséges étrendben. Bizonyos gyümölcsök azonban kiválthatják vagy súlyosbíthatják a reflux tüneteit, különösen a nagyon savas gyümölcsök. Ha gyakran fordul elő savas reflux, akkor csökkentenie vagy ki kell hagynia a következő ételek fogyasztását:

 
  • narancs;
  • grapefruit;
  • citrom;
  • limes;
  • ananász;
  • paradicsom;
  • salsa.

 


Csokoládé - Reflux diéta, receptek

  A csokoládé tartalmaz egy metilxantin nevű összetevőt. Kimutatták, hogy ez az anyag ellazítja a nyelőcső záróizmát és ezáltal fokozza a refluxot.

 

Fokhagyma, hagyma és fűszeres ételek

  A fűszeres ételek, például a hagyma és a fokhagyma, sok embernél kiváltják a gyomorégés tüneteit.

 

Életmódváltás a reflux diéta, receptek mellett

 
A reflux tüneteinek diétával és táplálkozással történő szabályozása mellett, életmódváltással is csökkentheti a tüneteket.

 
  • Vegyen antacidokat és más gyógyszereket, amelyek csökkentik a savtermelést.
  • Tartsa fent az egészséges testsúlyt
  • Ne dohányozzon
  • Ne egyen túl sokat egyszerre
  • Étkezés után két órán belül ne feküdjön le
  • Kerülje a szoros ruházatot
  • Növelje a párnája magasságát, hogy csökkentse a reflux tüneteit alvás közben.