post-img

Reflux jelentése és kezelése!Mi a reflux?


A tápcsatorna alsó záróizmainak elégtelen működése miatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és felmarja a nyálkahártyát.

A visszaöklendezett gyomortartalom okozhat gyomorégést, száraz köhögést, csuklást, kezelés hiányában szervi elváltozásokat, krónikus tüdőbetegséget és nyálkahártya-gyulladást idézhet elő.

Hajlamosító tényező lehet a túlsúlyosság, a várandósság, a dohányzás.

A reflux kezelése


A reflux kezelhető betegség, melynél az egyik legfőbb teendő a visszaáramló gyomorsav semlegesítése. Ezzel megakadályozható a nyelőcső nyálkahártyájának felmaródása és súlyosabb elváltozások, szövődmények kialakulása.
 

1. Diétával

Az esetek többségében a savas visszafolyás életmódbeli változtatásokkal és diétával kezelhető. A nehezen emészthető zsíros ételeket, a csokoládét valamint a savas citrusféléket, a paradicsomot illetve a borsot érdemes az étrendünkből kiiktatni. Mindezek mellett fel kell hagyni a gyomrot megterhelő, bőséges étkezésekkel, térjünk át inkább a többszöri, kisebb mennyiségű étel fogyasztására.


2. Esti rutinok megváltoztatásával

Az esti étkezés és a lefekvés között legalább 2-3 órának kell eltelnie ahhoz, hogy a gyomor legalább részben üres legyen. A legjobb alváspozíció, ha bal oldalunkon fekszünk és a fejünk legalább 15 cm magasan van.


3. Káros szenvedélyek elhagyásával

A panaszok enyhítéséhez a dohányzás abbahagyása szintén elengedhetetlen követelmény, mivel a dohányfüst káros anyagai is gyengítik a nyelőcső alsó záróizmát. A rendszeres alkoholfogyasztás, a kávé és az alkoholos italok pedig irritálják, szárítják a sérült nyálkahártyát.


4. Gyógyszeres kezeléssel

Ha a reflux súlyosbodik illetve hosszabb ideje fennáll, szükséges lehet gyógyszer szedése. Semmiképpen ne kezdjünk kísérletezgetni különféle savközömbösítő gyógyszerekkel, melyek ugyan semlegesíthetik a nyelőcsőbe jutó savat és megszüntethetik a gyomorégést! De hosszabb ideig történő alkalmazásukkor olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint hasmenés, kalcium-anyagcsere megváltozása, magnézium felhalmozódása és a bélflóra egyensúlyának felborulása. Ha 3 hétnél hosszabb ideig van szükség savlekötő gyógyszerek szedésére, elengedhetetlen az orvossal való konzultáció.


5. Természetes módszerekkel

A polifenolokban gazdag tea igen hatásos antioxidáns anyag, ezért a teaivó emberek szervezetében a megemelkedett antioxidánsszint védelmet nyújthat és hozzájárulhat a betegek gyógyulásához. Jól használhatók az angelika szélhajtó és görcsoldó hatású gyökerét, a kamilla gyulladáscsökkentő virágát és az édesgyökér görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású gyökerét is tartalmazó gyógyteák.


Új kezelési módot jelent az édesgyökér flavonoidjainak alkalmazása, amely a nyállal keveredve bevonja a nyelőcsövet, segíti a nyálkahártyát védő nyák képződését és a gyulladásgátló szöveti rendszer működését. Egyes antioxidáns vitaminok (pl. A-, C-, E-) is segíthetik a gyógyulást.


Cikkek a témában:


Gyomorsavat okozó ételek