Bővebb leírás
Az A-vitamin zsírban oldódó vegyület, amelyet retinolként is ismerhetünk. Bevihető élelmiszerekkel is, de az emberi szervezet – a megfelelő előanyagok bevitelével – képes előállítani. Előanyagai az A-provitaminok, közülük leggyakoribb a béta-karotin. Az A-vitamin a szervezetben képes felhalmozódni, ezért túladagolható.
Az A-vitamin a látásban, az immunrendszer megfelelő működésében, a bőr egészségében és a növekedésben szerepet játszó zsírban oldódó vitamin. A megfelelő embrionális fejlődésben, a csontnövekedésben és a reprodukció normál menetében is szerepe van. Erőteljes antioxidáns. Hiánya nagyon ritka, túladagolása viszont komoly veszélyt jelenthet az egészségre.
Az A-vitamin szerepe
A szervezet a felesleges mennyiséget zsírban oldva a májban tárolja, akár egy-két évre elegendő mennyiségben. A beviteli szükséglet egyes betegségek – lisztérzékenység, máj- és hasnyálmirigy problémák, cisztás fibrózis, anorexia, szemproblémák, kanyaró, alkoholizmus – esetében megnő.
Jelentős hiánya esetén előfordulhat:
Az A-vitamin túladagolásának tünetei, következményei
Egészséges táplálkozás és kiegyensúlyozott étrend követése mellett az A-vitamin hiányánál nagyobb veszélyt jelent a túladagolása, ami komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A tünetek és következmények akár egyetlen nagyobb adag A-vitamin bevétele után is jelentkezhetnek. Fontos tudni, hogy előanyaga – a béta-karotin – nem vált ki káros mellékhatásokat, mivel abból a bélben csak korlátozott mennyiségű vitamin képződhet.
A túladagolás tünetei:
Jelentős túladagolás esetén:
Mikor lehet szükség a pótlására?
Az A-vitaminhiány meglehetősen ritka. Pótlására akkor lehet szükség, ha a felszívódását akadályozó betegség áll fenn. Ezek: lisztérzékenység, Crohn-betegség, cisztás fibrózis, májcirrózis, alkoholizmus. Szintén pótolni kell, ha alultápláltság miatt nem visz be valaki elegendő mennyiséget.
Mivel azonban túladagolása egészségkárosító, csak laboratóriumi vizsgálattal bizonyított alacsony szintje esetén, orvos utasítása alapján pótolható!
Napi ajánlott beviteli mennyisége
Felnőttek számára ajánlott napi A-vitamin beviteli referencia érték: 700-900 mikrogramm (µg). Semmiképp nem ajánlott túllépni a 3000 mikrogrammos mennyiséget.
A szintje vérből laborvizsgálattal ellenőrizhető.
Az A-vitamin forrásai
A mindennapi táplálkozás alapanyagaiban sokféle A-vitamin és béta-karotin forrás megtalálható, ezért a magas dózisú táplálékkiegészítők szedése mindig megfontolást igényel.
Vitamin források:
Béta-karotin források:
Az A-vitamin kölcsönhatása egyéb szerekkel
A táplálékkiegészítőkben található A-vitamin kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel is. A májat károsító hatóanyagokkal együtt szedve nő a májkárosodás kockázata, a véralvadásgátlókkal együtt pedig a gyógyszer hatékonyságát csökkentheti.
A magas A-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedésének megkezdése előtt mindenképp tanácsos konzultálni a háziorvossal arra vonatkozólag, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett igényel-e külön megfontolást a szedése.
Összességében: érdemes a természetes A-vitamin és béta-karotin forrásokat előnyben részesíteni.
Gyerekek, idősek, várandósok
Az alultáplált gyerekeknél jellemző, hogy a hiánya késlelteti a fejlődést, növekedést. A várandósoknak kerülniük kell a túl kevés, de a túl sok bevitelét is, mert mindkét eset növeli a magzati károsodás kockázatát.
Forrás
Az A-vitamin a látásban, az immunrendszer megfelelő működésében, a bőr egészségében és a növekedésben szerepet játszó zsírban oldódó vitamin. A megfelelő embrionális fejlődésben, a csontnövekedésben és a reprodukció normál menetében is szerepe van. Erőteljes antioxidáns. Hiánya nagyon ritka, túladagolása viszont komoly veszélyt jelenthet az egészségre.
Az A-vitamin szerepe
- A szürkületi látás elősegítése.
- Hozzájárul a fehérvérsejtek létrejöttéhez és működéséhez, támogatja az immunrendszert.
- Szabályozza a sejtek növekedését és osztódását, a csontok, fogak növekedését.
- A bőr egészségének fenntartásában is nélkülözhetetlen szerepe van.
- Antioxidáns vegyületként egyes daganattípusok, szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd.
A-vitaminhiány tünetei, következményei
A szervezet a felesleges mennyiséget zsírban oldva a májban tárolja, akár egy-két évre elegendő mennyiségben. A beviteli szükséglet egyes betegségek – lisztérzékenység, máj- és hasnyálmirigy problémák, cisztás fibrózis, anorexia, szemproblémák, kanyaró, alkoholizmus – esetében megnő.- fáradékonyság,
- fogékonyság a fertőzésekre,
- meddőség.
Jelentős hiánya esetén előfordulhat:
- farkasvakság (éjszakai vakság),
- a szem extrém szárazsága,
- bőr- és hajszárazság,
- gyermekeknél a növekedés leállása.
Az A-vitamin túladagolásának tünetei, következményei
Egészséges táplálkozás és kiegyensúlyozott étrend követése mellett az A-vitamin hiányánál nagyobb veszélyt jelent a túladagolása, ami komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A tünetek és következmények akár egyetlen nagyobb adag A-vitamin bevétele után is jelentkezhetnek. Fontos tudni, hogy előanyaga – a béta-karotin – nem vált ki káros mellékhatásokat, mivel abból a bélben csak korlátozott mennyiségű vitamin képződhet.A túladagolás tünetei:
- hányinger, hányás,
- szédülés,
- homályos látás,
- rossz közérzet.
Jelentős túladagolás esetén:
- fejfájás,
- hasmenés,
- bőrirritáció,
- csont- és ízületi fájdalom,
- májkárosodás,
- várandósok túladagolásánál születési rendellenességek.
Mikor lehet szükség a pótlására?
Az A-vitaminhiány meglehetősen ritka. Pótlására akkor lehet szükség, ha a felszívódását akadályozó betegség áll fenn. Ezek: lisztérzékenység, Crohn-betegség, cisztás fibrózis, májcirrózis, alkoholizmus. Szintén pótolni kell, ha alultápláltság miatt nem visz be valaki elegendő mennyiséget.Mivel azonban túladagolása egészségkárosító, csak laboratóriumi vizsgálattal bizonyított alacsony szintje esetén, orvos utasítása alapján pótolható!
Napi ajánlott beviteli mennyisége
Felnőttek számára ajánlott napi A-vitamin beviteli referencia érték: 700-900 mikrogramm (µg). Semmiképp nem ajánlott túllépni a 3000 mikrogrammos mennyiséget.A szintje vérből laborvizsgálattal ellenőrizhető.
Az A-vitamin forrásai
A mindennapi táplálkozás alapanyagaiban sokféle A-vitamin és béta-karotin forrás megtalálható, ezért a magas dózisú táplálékkiegészítők szedése mindig megfontolást igényel.Vitamin források:
- belsőségek,
- tengeri halak,
- tej és tejtermékek,
- tojás.
Béta-karotin források:
- narancssárga zöldségek, gyümölcsök (pl. sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, sárgadinnye, sárgabarack);
- zöld színű zöldségek (pl. spenót, sóska, kelfélék, brokkoli).
Az A-vitamin kölcsönhatása egyéb szerekkel
A táplálékkiegészítőkben található A-vitamin kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel is. A májat károsító hatóanyagokkal együtt szedve nő a májkárosodás kockázata, a véralvadásgátlókkal együtt pedig a gyógyszer hatékonyságát csökkentheti.A magas A-vitamin tartalmú étrendkiegészítők szedésének megkezdése előtt mindenképp tanácsos konzultálni a háziorvossal arra vonatkozólag, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett igényel-e külön megfontolást a szedése.
Összességében: érdemes a természetes A-vitamin és béta-karotin forrásokat előnyben részesíteni.
Gyerekek, idősek, várandósok
Az alultáplált gyerekeknél jellemző, hogy a hiánya késlelteti a fejlődést, növekedést. A várandósoknak kerülniük kell a túl kevés, de a túl sok bevitelét is, mert mindkét eset növeli a magzati károsodás kockázatát. Forrás